Busz és limuzin

Teszt: Volkswagen Touran Comfortline TSI BMT

Amikor az egyterű családi autók megjelentek, akkor még a nagyobbakat buszlimuzinoknak is hívta a sajtó. Mára kikopott ez a kifejezés, pedig egyes esetekben, például a VW Touran esetében mégis ez volna megfelelő fogalom, amivel méltathatjuk méreteit és értékeit.

Touran 2003-tól a múlt évig, két komoly ráncfelvarrással együtt nagyon sok rajongót szerzett praktikusságával és kortalan formájával. Az újdonság erre építve megtartotta elődje alaptulajdonságait, és ahol lehet fokozta azt. A magasságát kivéve minden méretében nőt, szolgáltatásaiban pedig felnőtt a kor követelményihez, miközben a jelenlegi VW-ek élekkel határolt, kortalan dizájnját is megkapta. Elég morcos az orra ahhoz, hogy az autópályán lehúzódjanak előlünk, és az arányai titkolják valós méreteit – jól sikerült a fazonírozás.

A Touran óriási. A tesztautó hétszemélyes utastere komolyabb kirándulások megtételére is bőven vállalható, csak annyi a kitétel, hogy a legkisebbek (lehetnek felnőttek is) üljenek a leghátsó sorba. A középső üléssor minden irányban állítható 3 fotelből áll. Sínen mozog (200 mm hoszszon), dönthető és fektethető a támlája (miközben lesüllyed az ülőlapja is), és a szélsők előrebillenthetők a könnyebb hátrajutás miatt. Jó kis origami, amikor kisakkozza az ember, hogy például négy felnőtt és egy szekrény hogyan paszírozható be az utastérbe. Öt személlyel a kalaptartóig 743 liter, plafonig 1040 liter, síkba döntött ülésekkel pedig közel 2 köbméter a rakodható térfogat. Ez olyan tisztességes helyet jelent a gyakorlatban, hogy például elöl nagyautós a térérzet, a középső sorban pedig 3 gyerekülés is elfér egymás mellett. Nekem, ezt látva és tapasztalva egy jó értelemben vett busz jutott az eszembe, pedig valójában a kompakt kategóriában vagyunk!

A technokratát kedvencévé is válhat a Touran, mivel annyi elektronikai felszerelés jár, és választható hozzá, hogy csak néhányat fogok tudni felsorolni és bemutatni. A tesztautóban, tehát már a Comfortline szinttől jár a színes kijelzős középkonzoli vezérlőközpont. Itt aztán kezelhetjük telefonunkat a bluetooth párosítást követően, követhetjük mennyire takarékosan vezetünk, vagy a navigációval babrálhatunk. Akinek ez nem elég olyan családbarát funkciókat is kérhet a kocsiba, mint az elektronikus hangfelerősítés (az elöl ülők hangját kihangosítja a hátsó sorba, nem kell hangoskodni), vagy a cam-connect, amivel egy GoPro vezeték nélküli akciókamerát használhatunk a hátul ülő gyerekek figyelésére (mozgókép és/vagy fotó). A biztonsági segéd arzenálból pedig kiemelkedik az utánfutóval manőverezést segítő Trailer Assist, valamint a másodlagos ütközésvédelem, ami egy bekövetkezett ütközés után is segíti az autó mielőbbi lefékezését.

És ha túljutottunk a sok-sok praktikus és hasznos opción, nézzük milyen erőforrásokból csemegézhetünk. Benzinesből 1,2, 1,4 és 1,8 literes turbós kérhető (110-180 LE), utóbbi csak DSG (duplakuplungos) automata váltóval. Dízelből az 1,6 literes 110 lóerős, és a kétezres TDI választható 150 és 190 lóerős teljesítménnyel. A motorválaszték egy középkategóriás limuzinnak is becsületére válna. Mi az egynégyes, 150 lovas TSI benzinest kaptuk kipróbálásra. Ez a tökéletes választás, ha csak éves 20 ezer kilométert megyünk, de kell az autópályás és országúti erőtartalék – főleg jól megpakolva. A nagyon könnyen, már-már sportosan kapcsolható hatfokozatú kézi váltó imádnivaló partner városban és előzgetős országúti távokon egyaránt. Persze ha belefér, bevállalhatjuk a 7 sebességes DSG-t, így egy igazi cirkáló kényelmével ruházzuk fel egyterűnket, még nagyobb komfortban szállíthatjuk a családot. Mert egyébként minden a luxus és kényeztetés felé kacsingat. Az anyagok minősége elsőosztályú, a formák decensek, tehát elegánsak, és a futómű hangolása is ideális. Meglepően jól tart kanyarban – a magas építés ellenére –, de mégis jól simítja ki az úthibákat.

Az árkérdéssel még adósak maradtunk. Közel 6,9 millió forint az alapár, de inkább a 8-9 millió körüli ársávból érdemes választani egy jobban felszerelt változatot, akár 1,4 literes benzinessel vagy 2 literes TDI-vel. A csúcs dízelt (190 LE) kicsit több mint 10 millióért kínálják, de abban már nem fog felmerülni bennünk a kérdés: egy buszban vagy egy limuzinban ülök?

Szöveg és fotó: Nagy Viktor
Fotó: Marcali Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s