Nyugalom, ez egy Volvo

Teszt: Volvo XC90 D5 AWD

A Volvo skandinávia büszkesége, a nagy túlélő, a biztonságos autózás úttörője. Az új XC90 nagyméretű városi terepjáró (másnéven SUV) 13 éves múlttal, óriási helykínálattal, fényűző berendezéssel, tekintélyes külsővel és teljesítménnyel érkezett meg. Mi az, ami miatt mégis Volvo?

A váll azért még megvan
A váll azért még megvan

Hihetetlen konkurenicaharc van az összkerekes luxus-terepjárók piacán, amibe ismét teljes vállszélességel beszállt a Volvo is. Igaz a klasszikus váll kevésbé markáns az autó lemezein, de minden más tekintetben az XC90 talán sosem volt jobban hű a Volvo márkanévhez. Teljes mértékig saját fejlesztésben, házon belül készült a kocsi, ezért minden procikájában a biztonságról és a luxusról szól – másképp.

Öt méter hosszú, két méter széles. Az orra kortalanul modern, letisztultan hivalkodó, tehát kellően egyedi, markáns, mégsem direkt módon agresszív vagy sportos. Oldalnézetben összetéveszthetetlenül Volvo, mégpedig XC90 – nagysikerű elődjéhez méltóan. Hátulról, mint egy magasított kombi, innen még látszik a legendás váll. Nem csak a svéd autók iránti érzéseim mondatják velem, ez az autó szép! Visszafogott, minden izlést megragadni akaró sziluettje és sallangmentes részletei szerethetővé teszik, pedig nagy. Nagyon nagy.

A külső megjelenéstől kapott első sokk hatása alatt beültem a tesztautóba. Pár másodperc alatt a pulzusom visszaállt a megszokott ütemre. Hazaértem. Az iszonyatosan kényelmes ülésbe huppanva nem a szokásos gomberdő, ultramodern techno-stílusú formák és színek fogadtak, hanem valami kifinomultabb, nyugalmat sugárzó belső építészet részévé váltam. Körülöleltek a lágy ívek, a bőr és fa borítású felületek. A diófa betétek szinte nyersnek tűntek matt lakkozásuk miatt. Az IKEA világban apró feltűnést kelt a gyémánt mintázatú indító gomb, amit tekerni kell, és az üzemmód választó hengerek. Ha már megtaláltam, elfordítottam a Start-tekerentyűt. Ekkor a középkonzol alján található egyetlen sor fizikai gomb felett egy 9 colos állított tablet és a kormány mögötti kijelző képe élővé vált. Kinyílt a világ. Mindent a középkonzolról tudunk irányítani, akár egy igazi tabletről. Pár perces ismerkedés után nem ördöngősség beállítani a klímát, az ülés szellőztetést, és megadni az úti célt a navigációba vagy aktiválni a biztonsági elektronika elemeit. Utóbbiból van bőven: kereszteződésben fékező automatika, balesetveszély-csökkentő rendszer, adaptív tempomat, sávtartó és holttérfigyelő, ezek mind elérhetők alapáron vagy csomagban. A körműszereket és a közöttük látható infókat a kormányról irányítva testre szabhatjuk, így akár a térképet is magunk elé varázsolhatjuk.

Ha beállítottuk a villanymotorokkal mozgatható komfort ülést, és a keret nélküli belső tükörbe pillantva a harmadik üléssor fölött is kilátunk, akkor a japán gyártmányú nyolcsebességes automata váltót D állásba húzva indulhatunk. Alig hallhatóan felsejlik a négyhengesen D5 dízelmotor moraja, miközben a 470 Nm nyomaték hirtelen meglódítja a 2 tonnás monstrumot, a Haldex-rendszerű négykerék-hajtásnak hála, csikorgás nélkül. 225 lóereje tömege ellenére minden igényt kielégít, 7,8 másodperc alatt gyorsít 100-ra, és annyira jól hangolt a kormányzás, hogy még kanyargós úton is élvezetes a suhanás. A hangszigetelés szinte tökéletes, alig szűrődik be valami a motor és futóműzajból az utastérbe. Ahol egyébként akár heten is elférnek, ha az alapból 692 literes csomagtérben felnyitjuk a pótüléseket (amik 175 cm-ig biztosan elégséges méretűek, teszteltem). Ami a bizotnságot illeti: nagy szíilárdságú bóracél a teljes utascella, programozott gyűrődőzónákkal; minden idők legjobb törésteszt eredménye!

Van más motorvariáció is, mégpedig egy 2 literes duplaturbós benzines 320 lóerővel és a T8 hibrid verzió ugyanezzel az erőforrással csak ráadásként egy villanymotorral megspékelve. Miután plug-in (otthon tölthető) változat így a kardán alagútba pakolt akkukkal akár 40 km-t tud tiszta üzemben haladni. A végére maradt az árkérdés. 15,4 millió forint a belépő szint, de bárki kedvére válogathat az számtalan opciós tétel és kiegészítő közül, ezzel befolyásolva a XC90-es végső árát. Kategóriájából ezzel sem lóg ki!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s