Multifunkciós szabadidőautó

Teszt: Hyundai ix35 2.0 CRDi teszt

A Hyundai ix35 ugyan már lassan három éves típus mégis izgalmas városi SUV. A kompakt méretű szabadidő autó volt az elsők között, amely a koreai gyártó új formanyelvét bevezette. Látszik rajta, hogy sokat foglalkoztak a formával – és közben a tartalmat sem hanyagolták el.

SONY DSC

Amikor körbejártam az i30, alsó középkategóriás márkatársánál alig több mint 10 cm-rel hosszabb négykerekűt, meglepetés ért. Miután már több éve látom az utakon, azt hittem, nem lesz ismeretlen számomra. Mégis, találtam olyan nézetet, ami nem volt ismerős, és kimondottan tetszett! Még úgy is szép, és egyben harmonikus a forma, hogy sajnos ismét fehér színű volt a tesztautónk. Ráadásul esős, borús napon próbálhattam ki. Az orra dinamikus – a Veloster látványát hozza –, a profilja családi kombis, hátulról pedig egy kategóriával nagyobb „terepjárókra” hasonlít. A lámpák, a lemezek domborításai a sárvédőkön, élekkel megspékelve, illetve a dinamikus övvonal stílusos autót alkotnak.

A belső miatt sem kell szégyenkezni a távol-keleti gyártónak. Ugyan nem annyira bravúros és részleteiben kidolgozott, mint kívül, de korrekt látványt és funkcionalitást nyújt. Nagyautós felszereltségéhez mérten a közepes ix35 műszerfala nem túlzsúfolt. Rendesen elkülönül a bluetooth kihangosítós audió rendszer, melyet a kormányról is lehet vezérelni; a kétoldali digitális klíma; az első- (!) és hátsó szélvédő fűtéskapcsolói; valamint az zene csatlakozók (aux és ipod-USB). A kormányról lehet kezelni még a tempomatot és a telefont, amik nagyon kényelmessé teszik az utazást. A körműszerek kéken világítanak és elég informatívak, közepükben digitális kijelzők mutatják a vízhőfokot és a tank telítettségét.

A felhasznált anyagok szépek, annak ellenére, hogy kemény műanyagból készültek. Minden elem a helyén van, nem hallottam zörgést az utastérben. Mondjuk a futómű sem ad túl nagy okot a mocorgásra, mert kényelmesre hangolt. Pedig hazánk alsóbb rendű utjain, és a város egyes részein a kritikán aluli felületminőség kihívást jelentett a SUV-nak. Minden esetre nem tűnt esetlennek a kocsi, a lengéscsillapító-rugó páros, az elöl McPherson, hátul több lengőkaros rendszerrel jól uralta a másfél tonnás kocsiszekrényt, és dicséretes a kis fordulókör is. Miután nem igazi terepjárónak készült, örömteli volt megtapasztalni, hogy a Hyundai nem riad vissza magas patkáktól vagy erdei utak mély gödreitől – a köténylemez nem mélyre húzott. A földutas kiképzésben társ volt a tesztalanyban található összkerék-hajtás, az azt záró funkció, a visszagurulás gátló és a lejtmenet vezérlő.

Az elsőkerék hajtással is rendelhető autó komoly motorkínálattal rendelkezik. Mi a kétezres 136 lóerős dízelt próbáltuk. 320 Nm-es nyomatékával meggyőzően gyorsított, miközben kultúrált járású maradt, bár magas fordulaton elvesztette erejét. Az erőforrás fogyasztása országúton visszafogott marad (6 liter), de városi cirkáláskor 8 liter fölé kúszhat. Nagyon finoman és pontosan tudtam kapcsolni a manuális, hatfokozatú váltót, és fokozat-ajánló piktogram segítette takarékos vezetésemet. A tesztelt modell Comfort felszereltséggel az alap ESP, 8 légzsák, 5 év garancia mellett sok kényelmi pluszt kínált: például első-hátsó ülésfűtés, tolaóradar, alufelnik, nagy hifi, tetősín, sötétített hátsó üvegek. Így a listaára 7,9 millió, de ne ijedjünk meg, mert a belépő modell kedvező, 4,9 millió forintos kedvezményes árcédulával kecsegtet tágas utas-, 465 literes csomagtérrel. És még választhatunk 2 literes benzinest, 1.7 CRDi-t vagy 184 lóerős kétezres gázolajost. A gazdag kínálatból bárki megtalálhatja a magának való ix35-öst, akár városi vagánynak, utazó-autónak, vagy takarékos családi szállítónak szeretné beállítani.

Reklámok