Négy keréken

2007-08-21
Érdemes pár sort szentelni a sziget járműveinek. Tortolán a legtöbb autó Suzuki, méghozzá a legkedveltebb típus a Vitara, Grand Vitara, illetve a XL7. Az öreg Vitarák még róják az utakat, de a legsűrűbben a nagyobb és újabb modellekkel találkoztam – ugyanez a Grand Vitara Chevrolet Tracker néven, alig észrevehetően módosított orr-résszel is gyakori. Sok Mitubishi van és Honda Accordok is felbukkannak (az amerikai verzió), valamint Nissan Frontierek, ami nálunk Navara néven futó platós. A japán verdák megbízhatóságát igazolja az is, hogy a Toyota, mint a legnagyobb járműgyártó a világon itt is szép részt hasít ki a piacból: Corollák, Hiace kisbuszok és rengeteg Tacoma, valamint Tundra (V8) járja az utakat. Na és persze az amerikai márkák is képviseltetik magukat, de hivatalos dealerek nincsenek – nem úgy mint a japán konkurenciának. Mégis láttam több korszakból való Ford, Chevy, Dodge, Crysler pickupokat és vaneket (kisbuszok). A vagány csávók pedig ezek tuningolt változataival, vagy Cadillac és Lincoln SUV-okkal villognak. Összességében a SUV/pickup-ok aránya lehengerlő, kb. csupán minden negyedik autó nem az emelt hasmagasságú (4×4) osztályból származik.

Suzuki a susnyásban
Érdekességek is vannak, mint például a Suzuki 6 személyes minibusza, néhány Daihatsu Terios és a Hyundai “off-roader”-ei – Tucson V6 és Santa Fé V6. Persze láttam a rezidens Volvo 240-es limuzint is töbször és találtam egy Suzuki Swiftet – piros színben – egy bokorrengetegben. A 90-es évekből ugyanakkor mindent megtalálunk, amit érdemesnek tartottak az importra. A már említett Crysler Le Baron Cabriolet/Convertible, Nissan Sentra, Mitsu Lancer, Hyundai Pony, Mazda 626 US verzió, Golf III VR6 stb.
St. John-ban tűnt fel a Jeep fölény. Itt minden negyedik gép “dzsip” volt, kétharmaduk Wrangler – régi és ötajtós új egyaránt -, a többi Liberti, Grand Cheeroke, néhány Compass. St. Thomason a helyzet más volt, itt a sok japán négykerekű ellenére amerikai gyártói fölény volt, ahogy Puerto Ricoban is.

A képek: http://picasaweb.google.com/viktor.brain/VerdKASzigeteken

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s