A Dean hurrikán elkerült minket és Cancunt is

Aki figyeli a híreket, tudhatja, hogy a Karib-térségben mozog a Dean hurrikán . Úgy tűnik el fog kerülni minket, de Jamaikát megközelíti és várhatóan a mexikói Yucatan-félszigetet veszi célba. Ami nem jó hír,mert ott is két delfinárium üzemel és éppen tavaly szenvedtek a hurrikántól óriási károkat 😦 Az újjáépítés most fejeződött be. Azért reméljük a legjobbakat, talán addigra kifullad a trópusi vihar.

2007. augusztus 17-én éjszaka (helyi idő szerint) lekerült minket a Dean. Erős, majdnem viharos szél jellemezte az éjszaka időjárását, emiatt fokozott “őrség” állt csatasorba a delfináriumban. A kismama és Luna a picivel a nyílt víz felöli elkerített öblökben élnek, ezért ellenőrizni kellett a hálók, rácsok épségét, illetve a “night-watch” miatt felállított reflektorok kandellábereit meg kellett erősíteni. Úgy tűnik a vihar elhaladt mellettünk, a veszély csökken.

hullamzas1.jpg

Augusztus 18-án a szél még kitartott, de csak a délutáni esőig. A félórás zápor után már kitisztult az idő, elcsendesedett a szél. Szerencsére nem kellett a delfineket kitelepíteni, mert azt a bébidelfin nem élte volna túl. Ugyanis ezesetben a közeli sport uszómedencébe kell átvinni az állatokat speciális keretre függesztett “ágyakban”. A kiemelés, a szállítás nagyon kockázatos és sok ember összehangolt munkáját igényli.

Elkerülte Cancunt és Cozumel szigetét is a hurrikán, meguszták az ottani delfináriumok, szállodák is az anyagi kárt. A szél nagy volt, de a Yucatan-félsziget közepén haladt át a vihar. A földnyelvhez érve le lassult és az Categorie 5-ről visszalépett 3-asra 🙂

Itt nyomon követhetőek az események : http://www.weather.com/newscenter/hurricanecentral/2007/dean.html?nav=3&#navbar

A Dean hurrikán elkerült minket és Cancunt is” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ma este pont azert “tevedtem ide”, hogy a hurrikanrol erdeklodjek, amit valamelyik hircsatornan hallottam. Erre mit talalok: “Aki figyeli a híreket, tudhatja, hogy…” Sok szerencset a maradek 14 hurrikanhoz. 🙂

  2. Elborzasztanak a Dean hurrikánról szóló hírek! De az a meghökkentő az egészben, hogy még mindig az előrejelzés és az azt követő menekülés az egyetlenegy megoldási mód a hurrikán ellen! Nem értem, mikor annyira fejlett a technika, akkor miért nem találtak ki hatékony megelőzési módszert; Pl: valamilyen fegyverrel szétrobbantani az egész roppant légörvényt!?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s