A paradicsom ára

2007-07/08 Tortola
Miközben hosszú vakációmat töltöm a Brit Virgin szigeteken, lassan egyértelművé kezd válni számomra, mennyire kivételes helyen vagyok. Elsősorban arra gondolok, hogy a csodálatos tengerkék szín, a képeslapokon viszontlátható fehérhomokos öblök és az ősnövényzettel lepett hegyoldalak mekkora anyagi áldozatot jelentenek az itt élőknek. Hiszen ne felejtsük el, ezek a szigetek – köztük Tortola – gazdaságilag elsősorban a turizmusra támaszkodnak. Ami mezőgazdaság, vagy élelmiszeripar néven fut, az leginkább a ide látogatók számára egyedi és megfizethető. Az élelmiszer, öltözködés hozzávalói, elektronika mind, mind import, azaz a szigetre kell szállítani – értelemszerűen Puerto Rico-ból és az USAból. Ezért nem is meglepő ha $5 egy 2 literes narancslé, $4,5 egy gallon tej, $1-1,5 egy 0,33-as sör (Heineken, Amstel Light, vagy Carib – ami talán kicsit olcsóbb) és egy átlagos 2-3 napra való bevásárlás összértéke kb. $50. Nem csoda hát, hogy aki teheti St. Thomas-on szerzi be az élelmiszert, vagy a tartós fogyasztási cikkeket – a választék is nagyobb és a raktáráruházak diszkont áron kínálnak mindent. Mi is így tettünk és Kittiék rendszeresen ezt teszik, mivel 2-3 hetente biztosan látogatják az amerikai szigetet. Ilyenkor sajt, felvágott, hal, húsok, fagyasztott cuccok kerülnek a kosárba.

dollars1.jpg
Ami az éttermeket, “gyorsbüféket”, kocsmákat illeti még rosszabb a helyzet. Egy hamburger, vagy hasonló egyszerűbb étel $12-15, egy közepes pizza $20-25, nagy pizza (kb 3-4 fős) $30-35. Egy mexikói étteremben egy taco például 12 dolcsi. Összehasonlításul az USAban $6-8-ért már adnak gyorskaját. Persze azt hozzáteszem, hogy a hamburger igazi húsból készül és ízlés szerint pakolhatjuk meg, mert nyitott állapotban szolgálják fel – mondhatom kellemes élmény és adag. Ugyanakkor az ital – itteni viszonyok között – elviselhető árú; a kocsmákban, az étteremben nem, csak ugy mint kis hazánkban. A sör $2-3-tól indul, ami barátságos, egy tequila vagy hasonló “shot” $4-6. A koktélok $5-tól indulnak, de könnyen elkérnek $8-10 egy igényesebb pohár drinkért! Szummázva: az éjszakában $50 elköltése nem nagy kunszt. Tehát ez egy igazi túristaparadicsom egyedülálló környezettel, extra szolgáltatásokkal – vitorlázás, búvárkodás, delfinek stb. -, ugyanakkor ehhez illő árakkal.
Remélem nem riasztottam el senkit, mert nyaralni érdemes ide kiruccanni, aki hosszabb távon itt akar maradni, annak nem árt egy jó állás 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s