MP3 vagy MP4? Miröl is beszélünk?

Az emberiség túlnépesedéséhez hasonló folyamat az adattárolásban is megfigyelhető. Viszont míg az emberek száma csak nő, addig fájljainkat, zenéinket, filmjeinket tömöríthetjük – és egy apró “berendezés” kezelni is tudja őket…

walkman_w.jpg

A már kivesézett MP3 formátum az MPEG tömörítésnek köszönhetően tizedére csökkenti a fájlméretet. Ennek köszönhetően kihúzófilctoll vagy éppen pendrive méretű, egyre inkább egyedi megjelenésű zseb-zenelejátszók lepték el a piacot. Tudjuk, hogy kedvenc dalainkat, albumainkat MP3-ként – USB szabványos csatlakozó / kábel segítségével – feltölthetjük kütyünkre, de az már nem közismert, hogy általában a hagyományos hangfájlt (wav), és a microsoftos csodát, a WMA-t vagy az inkább az apple által használt AAC-t is kezelik. Sőt, az igazán profi készülékek – persze az igényes, nevezzük vájtfülü zenehallgató vágyainak kielégítésére – a tömörítetlen, és kifogástalan zenei élményt nyújtó formátumokat szintén “megeszik”. A legismertebbek ezek közül az OGG és FLAC típusúak.

A zenén túl

Ami a hangzatos MP4 kezelést illeti, tisztáznunk kell, hogy tulajdonképpen számos, de legkevésbé elterjedt szabványú videokat képesek kisképernyős masináink megjeleníteni. Konkrétan legtöbb esetben egy mellékelt szoftver segítségével konvertálhatjuk AVI, MPEG, WMV és RM kiterjesztésű “nyersanyagjainkat” a kívánt pl.: MP4-SMV (SigmaTel Motion Video), MTV, ASF, AMV típúsú mozgóképpé. Egyes MP4-lejátszók közvetlenül AVI-t is lejátszanak. Hab a tortán, hogy színes képernyős elektronikus eszközünk biztosan megmutatja kedvenc JPG, GIF vagy BMP képeinket és sok esetben a TXT szövegfájlokkal is bánik.

meizu_miniplayer2.jpg
A képernyőn ezekben az esetekben persze nagyon sok múlik. A fizikai méret, a felbontás és a technológia egyaránt számítanak. A csak zenélő verziók általában pontmátrix, egy- vagy többszínű LCD-t, újabban OLED kijelzőt használnak csak szövegek megjelenítésére (címek, dalszövegek, txt-k). A sokszínűség viszont a TFT LCD-k és a multi-color OLED kijelzőkön múlik. Az egérmozi 1,5–2,7 col (3,8–6,9 cm) méretű, mely csak egyszemélyes kép- és filmnézésre elegendő.

“Nonéjm” és “brend”

Ennyi nyers adat után nézzük egy első körös vásárlási tanácsot: döntsük el, hogy jó minőségű zenenlejátszót vagy a buszozás zaját elnyomó zajkeltőt szeretnénk. A belépő szint a noname kategóriában már nagyon olcsón kezdődik, ugyanakkor meg kell alkudnunk az egyszerű, minőséginek nem nevezhető kialakítással. Ha egy picivel többet szeretnénk, akkor az ugyancsak kevéssé ismert, de specializálódott gyártók termékeivel szemezzünk (pl.: Meizu, MPIO) és a beépített elsőosztályú hangchip (Philips vagy SigmaTel chipset) meg fog győzni.
Végül válasszunk egy brand, azaz márkás kütyüt, ha elkerülhetetlen környezetünk meggyőzése anyagi helyzetünkről :). Figyeljünk oda a füllhallgató kérdésre nagyon, mert azon múlhat a teljesítmény, az élethű, megfelelő színpadképű hangzás.

samsung_yp-u3_crave.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s