MP3 lejátszók – Honnan jöttek, mit akarnak…

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a zene. A zenét hangszerekkel állították elő, és csak élőben lehetett meghallgatni, mígnem az emberekben felmerült az igény, és a gondolat Edisontól, hogy rögzítsék azt. A fonográf, majd a hanglemez, a későbbi mágnesszalagos magnók különböző változatai igyekeztek megoldást kínálni a “konzerv” zene produkálására. Aztán a mikro-elektronikai bumm miatt már nem volt elég az analog rögzítés, hanem digitális jelekké kellett alakítani minden egyes hangot. Bevezették a Compact Disc-et, de hamar kiderült hogy ennél is nagyobb az igénye a muzsika kedvelőinek. Ha például számítógépen tárolunk hanganyagot akkor jól jön egy helytakarékos formátum…
hitachi-mp3-lejatszok.jpg

Tömörítés

Az erlangeni Fraunhofer Intézet a 80-as évek végén indította el a digitális hangfájl-tömörítés lehetőségeinek mélyreható kutatását. Viszonylag gyorsan kifejlesztették a ma mp3 néven ismert tömörítési eljárást. A lényege, hogy a fülünk által kevésbé hallható frekvenciákat – bizonyos hullámhosszok kioltják egymást – digitalizáláskor, vagy konvertáláskor nem tároljuk el. Ezek után a vájt-fülűek talán valami megmagyarázhatatlan különbséget hallanak, de az átlag hallgató – leginkább – a hangosító készülék tökéletlensége miatt nem képes azt érzékelni – a minőségromlás ellenére sem.

A szabványtól a lejátszóig

Miután az eljárás működőképes volt, 1992-ben bekerült az ISO szabványok közé, méghozzá az MPEG (Motion Picture Experts Group) csoport MPEG-1 csomagjába. Érdemes tudni, hogy ez a szabvány a VHS videó minőségéhez hasonlítható, míg a DVD már MPEG-2 rendszerű. Egészen ’98-ig kellett várni az első ingyenes mp3 lejátszó PC programra – ez volt a Winamp –, melyet persze sokan, a nagy szoftvergyártók is követtek. Aztán egy amerikai cég (Diamond Multimedia) teljesen váratlanul egy új, addig még nem látott terméktípussal jelent meg a szórakoztató-elektronikai piacon: mp3-fájlokat tárolni és lejátszani képes hordozható eszközt (walkman) mutatott be, Rio néven.

diamond-multimedia-rio-300.jpg

MP3 lejátszó dömping

Végül elérkezett az ezredforduló és azon vettük észre magunkat – és másokat –, hogy egyre többünk fülében lóg fülhallgató. Már túl vagyunk a sétálómagnó és diszkmen őrületen, és mégis mindenki mindenhol zenét hallgat. A buszon, az utcán, a munkahelyen, a boltban vagy sportolás közben. Az oka egyszerű: elérhető áron, saját zenegyűjteményünket, esetleg rádiófelvételt élvezhetünk bárhol. Noname lejátszók, brand kütyük és kombinált készülékek tömkelege lepett el minket.

Addig is: walk man and listen!
kereszt-lejatszo.jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s