Képernyőn a mozivászon

Vé-gé-a, a kódszó, ha a hagyományos televíziózásról beszélünk. HD Ready az új fogalom, amit érdemes (meg)ismerni, ha nagy képernyőben gondolkodunk. Hogyan jutottunk idáig?

Méret, határok nélkül

„Az LCD képernyők ára egy éven belül elérheti képcsöves társaikét.”

Kezdetben volt a tévé, amit kimondottan a kép- és hangátvitelre terveztek. Az ún. katódsugárcsöves (CRT) rendszer szolgálja ki az emberiséget több mint fél évszázada – és még mindig van és lesz létjogosultsága. A hagyományos számítógép monitorokban is alkalmazott technológia elektronsugár segítségével, soronként rajzolja ki a képet egy foszforeszkáló képernyőfelületre. Az eredmény: élvezhető képminőség (VGA=640×480 képpont), hosszú élettartam, ugyanakkor nagy tömeg és befoglaló méretek. Ezért nem használható az eszköz például egy hordozható MP3-lejátszó kijelzőjeként.

Erre nincs is szükség, mert már a 70-es évektől gyártanak LCD képmegjelenítőt, melynek működési alapelve a következő. A folyadékkristályban a molekulák elhelyezkedése elektromos töltés hatására megváltozik, ezért a fényáteresztő képessége is módosul. Ráadásul egy képpont (pixel) valójában a keverhető alapszínekből áll össze: piros, zöld és kék (RGB) – a negyedik egy ismétlődő vagy fehér szubpixel.

Plazma vagy LCD?

A plazmakijelző nagyon jó képminőséget tud előállítani, már sokadik generációnál tart a fejlesztése, mégsem jellemző tömeges elterjedése. Ennek oka magas ára és nagy fogyasztása (akár 700 W). Működési elve nagyon hasonló a gázkisüléses lámpákéhoz, nagyfeszültség hatására a gázmolekulák ionizálódnak, majd alapállapotba visszatérésükkor fényt bocsátanak ki. A gerjesztés hatására sugárzott ibolyántúli fényt fémpor segítségével teszik láthatóvá. Előnye a kiváló kontrasztarány és fényerősség, mely az élethű megjelenítésért felelős. Felbontása – jellemzően óriási méretük ellenére – gyakran alig múlja felül a képcsöves „dobozokét”, pontosan ezért az analóg tévéadások nézőinek ideális.

Lapos képernyö-technológia

Az LCD mellett szól az, hogy a képe hihetetlenül részlet-gazdag, ami elsősorban a PC-monitorokhoz hasonló pixelszámnak, a jó felbontásnak köszönhető. A gyors képfrissítést megvalósító aktív-mátrix (TFT) tévék akár a HD, azaz nagyfelbontású (1280×720 vagy 1920×1080 pixel) digitális jeleket is képesek megjeleníteni. Ez a minőség már jóval túlszárnyalja a hagyományos DVD szintet, a Blu-ray, valamint a HD-DVD privilégiuma. Igazság szerint az antennán, vagy kábelen érkező tévécsatornák szabványa olyannyira elmarad ezektől, az új megoldásoktól, hogy a félmillió forintos LCD készülékek látványosan rosszabb képminőséget láttatnak. Az ok az elavult sugárzási technológiában keresendő, amit még jó néhány év elteltével fognak csak kiváltani korszerű, digitális műsorszórással.

Választás szabadága

Ha Ön a híradót, a magyar szappanoperákat és meccset néz a televízióján nap mint nap, ódzkodik a DVD kölcsönzéstől és a számítógéphez sem igazán konyít, nézzen körül a plazma-tévék kínálatában. Itt találhat szobai méretű, elérhető árú típust és olyan kijelző-falat, mely egy koncerten is megállja a helyét.

A piaci tendenciákat figyelve kijelenthetjük, hogy az LCD képernyők ára egy éven belül elérheti képcsöves társaikét. Lényegében a gyártás felfuttatása megtörtént, a gazdaságos termelés már valóság, így autónkban, laptopunkban és immáron a nappalinkban is van helye a lapos kijelzőnek. Csak tudjuk eldönteni, hogy az ár, a dizájn, vagy a technológia alapján válasszunk!

Nagy Viktor

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s