Digitális fényképezőgép mindenkinek

Japán technológia. Digitális forradalom. Ezek határozták meg a 90-es éveket. Azóta már nem csak a „kis” japán turisták nyakában lóg videokamera, két darab fényképezőgép, diktafon és hordanak napelemes-ventillátoros sapkát.

A 2006-os évben majdnem 100 millió digitális fényképezőgépet adtak el a világon, mely a több mint 20%-os éves bővülésnek köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a fejlett világban nemcsak hogy mindenkinek van gépe, de sokan többet is tartanak és időnként le is cserélik. Ha Önnek még nincs gépe, vagy váltana, fejlesztene, tájékozódna, akkor olvassa el cikkünket.

Először is – azt javaslom – vegyen digitális fényképezőgépet mindenki, mert hihetetlenül leegyszerűsödik a fotózás, főleg ha rendelkezünk otthon számítógéppel. Egy gyermek születése, első lépései eddig el nem képzelhető mennyiségű képet tartalmazó digitális fotóalbumon követhető végig, ha csak egy belépő szintű, ún. kompakt digit-gépet vásárolunk. Már igazi foto-márkák is potom pénzért árulnak hobbi-eszközt, de nem kell sokkal többet szánnunk egy sokfunkciós készülékre sem. Maximum időben, hiszen egy praktikus, hasznos és kvázi felesleges funkciókkal telezsúfolt gép kiismerése felér egy 22-es csapdája sztori követésével.

Panasonic Lumix kompakt - a belépő kategória

Visszatérve a tényekhez. A kompakt – hordozható, átlagos teljesítményű – masinák 4-8 megapixeles felbontással, 3-6-szoros optikai zoommal és 2 colos LCD kijelzővel rendelkeznek. Találunk közöttük exkluzív kivitelű, extra kisméretű – ún. ultrakompakt – és manuálisan állítható változatot is. Azonban, ha csak egy kicsit a tényleges fényképezés felé kacsingatunk – vagy Zeniten nőttünk fel –, akkor legalább a „bridge” kategóriában keresgéljünk. Az angol nevéből sejthetően ezek, az általában ultrazoomos (8-16×) objektívvel felszerelt gépek, hidat képezve, belépőt jelentenek a királyi, tükörreflexes klubba – amit D-SLR-nek neveznek. A legfőbb különbség a bridge-gépek javára a kompaktokkal szemben a nagyobb méret, teljes manuális állítási lehetőség és korrektebb lencserendszer mellett, hogy van elektronikus keresőjük, melybe belenézve az elkészítendő képet látjuk kivetítve. A kompakt kategóriában maximum egy használhatatlan átnézeti kereső kapunk – amit pont emiatt gyakran elhagynak a gyártók –, vagy csupán a hátlapi LCD kijelzőre hagyatkozhatunk, a klasszikus fényképezés érzetét teljesen kizárva.

Sony Cybershot - ultrakompakt divat-fényképezőgép

Ha ezeken az alapokon túl vagyunk, lőjjük be alapigényünket és válasszunk kategóriát. Például családi fotózáshoz megfelelő egy belépő szintű kompakt, természetfotózáshoz javasolt egy bridge gép, de ha fontos a megjelenés, válasszunk egy technó-stílusú ultrakompakt példányt. Minden esetben kötelező megvásárolandó tartozék a memóriakártya, és sok esetben az akkumulátor-töltő szett. Ezek kiválasztásában feltétlenül kérjünk segítséget a szakboltban.

Fuji bridge gép - manuális funciók és ultrazoom

Mi is kérdeztünk, konkrétan egy nagy műszaki áruházban az osztályvezetőt, aki elmesélte, hogy a rendkívül vegyes vásárló közönség általában 5-6 megapixeles, magyar menüs és mozgókép felvételére alkalmas eszközt keres. Persze szeretik a vásárlók – és mi is – a szokatlan extra funkciókat, az igényes kivitelezést és szívesen vásárolnak tartozékokat.

Pentax K10D D-SLR - megfizethető középkategóriás tükörreflexes

Jó tanács. A folyamatos, félévenként esedékes típusfrissítések és az árcsökkenés miatt szerencsére már elérhető árszinten találunk bridge gépet is. Inkább vegyünk ilyet, mint a „pixelháború” eredményeként született 8-10 megapixeles zseb-készüléket, hiszen hogyan lehet a kisujjunk fél körmének megfelelő méretű érzékelő-lapkára minőségi képet vetíteni? De erről majd legközelebb…

Nagy Viktor

Digitális fényképezőgép mindenkinek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s